Zodpovime.cz

Otázky a odpovědi o spotřebitelských tématech

Články

Jak vyrobit generátor studeného kouře

Jak vyrobit generátor studeného kouře

Letní sezóna je v plném proudu a s ní souvisí také pravidelné grilování masa. Zejména koncem léta pak grilovací sezónu vystřídá období udící. Vlastní výroba uzeného masa navíc není nijak náročná. Poradíme Vám, jak si doma vyrobit vlastní udírnu na studený kouř, a těšit se tak na podzim z vlastních masných výrobků.

Teplota kouře je pro uzení klíčová

Pokud se doma rozhodnete vyrobit si vlastní udírnu, je třeba mít na paměti základy pro správné uzení. Hlavním prvkem celého procesu je jednoznačně kouř. Platí zde pravidlo, že kouř v udírně nesmí být horký. Jeho teplota se vždy odvíjí od původu či druhu uzeného masa, ve většině případů by však neměla přesáhnout 40 °C.

Jak zajistit studený kouř?

Konstrukce udírny na studený kouř musí fungovat tak, aby byl zajištěn dostatečný odvod tepla od zdroje kouře (tím je zpravidla hořící dřevo), který je následně odváděn do samotné udírny. Celé zařízení se pak dá sestavit z dostupných materiálů, které najdete např. v železářství či stavebninách.

Co budete potřebovat?

K výrobě základní udírny na studený kouř budete potřebovat:

  • Kontejner, který bude sloužit jako zásobník kouře
  • Kovové potrubí pro rozvod kouře
  • Dostatečně výkonný kompresor
  • Vhodné nářadí – zejména pilu na kov a svářečku

Sestavení udírny

Princip sestavení je vlastně velmi jednoduchý. Do kontejneru sloužícímu k tvorbě kouře uděláte do horní části pláště dvě díry, které budou naproti sobě. Do jedné pak přes potrubí napojíte kompresor, druhou podobným způsobem vyvedete do samotné udírny. Tím máte prakticky hotovo.

Jak to celé funguje?

Do dolního prostoru zásobníku na kouř umístíte hobliny, piliny nebo pomalu hořící dřevo a zapálíte. Vznikající kouř začne stoupat vzhůru, kde jej pomocí kompresoru budete zároveň ochlazovat a hnát dále do systému k uzení. Důležité je pak zajistit dobrou těsnost jednotlivých spojů, aby kouř neunikal nechtěnými otvory do okolí. A máte hotovo!

About the author