Papinův nebo tlakový hrnec – laicky papiňák – je velmi užitečná pomůcka v domácí kuchyni. Jeho výhodou je především výrazné zkrácení doby vaření různých potravin a zásadně tak urychluje celou dobu, kterou musíte při přípravě pokrmu nutně strávit v kuchyni. Tlakový hrnec je možné pořídit v různých objemech a současné modely (na rozdíl od těch dřívějších, u nichž hrozilo riziko popálení nebo opaření) jsou opatřeny propracovaným pojistným mechanismem, užívání je tak mnohem bezpečnější.
Jak se vaří v tlakovém hrnci
Jednotlivé typy tlakových hrnců jsou obvykle dodávány s návodem k použití, který udává přesný způsob použití. Obecně jsou však aplikována následující pravidla:
- objem hrnce volte podle typu pokrmů a počtu konzumentů – standardně se vyrábí tlakové hrnce v minimálním objemu 3 litry a maximálním až 10 litrů, navíc je možné pořídit sady (s jedním tlakovým víkem a spodními hrnci různých objemů)
- hrnec je vždy plněn jen do dvou třetin objemu (aby bylo možné pracovat s tlakem ve volném prostoru), pokud potravina při vaření nabývá (např. luštěniny, rýze), plní se hrnec pouze do poloviny objemu
- správné dávkování vody – je jí potřeba mnohem méně než při běžném vaření (nedochází k odparování)
- obsah hrnce se zahřívá na nejvyšší výkon, jakmile však dojde k dosažení potřebného tlaku, k jeho udržování stačí mírný plamen
- doba vaření se odvíjí od suroviny, která je v hrnci, po natlakování tedy necháme hrnec vařit danou dobu, po jejím uplynutí vypustíme tlak a až po dosažení bezpečného tlaku hrnec následně otevíráme
Vaření v tlakovém hrnci šetří peníze i čas a díky indikátorům je relativně snadné a bezpečné.
Jak vařit v tlakovém hrnci hovězí
Délka vaření hovězího masa závisí především na jeho množství, a také na tom, na jak veliké kusy je zpracováno. V tlakovém hrnci lze vařit hovězí maso na guláš, ale i vcelku (například na svíčkovou), či dokonce připravit hovězí vývar. Doba vaření se odvíjí od druhu masa a jeho velikosti, standardně vyžaduje 20-40 minut.
Typ masa | Velikost | Doba vaření |
Vývar z hovězího masa | větší kusy | až 30 minut |
Hovězí guláš | drobné kostky | kolem 20 minut |
Hovězí kýta | větší kusy | až 40 minut |